İsra Suresinin Sırrı Havası ve Faziletleri

İSRA sûresini, yedi kere okuyanlar;gammazların, hasetçilerin şerlerinden emin olurlar,Hak Teâlâ düşmanlarına fırsat vermez.(Yazılarak suyu küçük çocuklara içirilirse,dilleri açılır .)

Ahmed, Tirmizî, Neseî ve başkaları Hz. Aişe’den şöyle dediğini rivayet etmektedirler: “Peygamber (a.s.) her gece Beni İsrail ile Zümer surelerini okurdu.”

Buharî ve İbni Merdüveyh de İbni Mes’ud’dan Benî İsrail yani bu sure ile Kehf, Meryem, Tâ-Hâ ve Enbiyâ sureleri hakkında şöyle dediğini rivayet etmektedir: “Bu sureler ilk nazil olmuş eski surelerdendir ve bunlar benim eskiden beri bildiğim sureler arasındadır.” Yani bu sureler hepsi de erken dönemlerde Mekke’de inmiş olması ve çeşitli kıssaları ihtiva etmesi gibi ortak özelliklere sahiptirler.

İsra Suresinin Sırları Hakkında Rivayetler
İsra Suresinin 45. ayeti hakkında rivayet edildi ki:
Allah’u Teala bu ayeti okuyana, yerler ve dağlar gibi sevaptan ecir yazar.
Bu ayet okunan eve hırsız veya bir âfât girmez.

Cinlenmiş biri için pamuklu bezin bir yüzüne İsra suresinin 45. ve 46. ayetleri diğer yüzüne Kaside-i Bürde’nin 84. ve 85. beyitleri yazılıp, yakılarak dumanı koklatılırsa Allah2ın izniyle şifa bulur.

Kurtubi tefsirinde İsra suresinin 45. ayetinde şöyle zikredildi: “Ebu Bekir Sıddık (Radıyallahü Anha)’nın kızı Esma (Radıyallahü Anha) demiştir ki: “Tebbet suresi nazil olunca. Harb’in kızı olan Ebu Leheb’in eşi, ümmü cemil, elinde büyükçe bir taş olduğu halde dinin aleyhinde bağıra bağıra öteden beri geliyordu. Bu sırada Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Mescitte oturuyordu. Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anha)’de yanında bulunuyordu.

Hz. Ebu Bekir, o şirret kadının gelmekte olduğunu görünce buyurdu ki:
-“Ey Allah’ın Resulü! O bu tarafa doğru gelmekte, korkarım ki sizi görür ve bir saldırı da bulunur.” Rasulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem):
-“O beni göremez” buyurdu ve İsra suresinin 45. ayetini okudu.
derken şirret kadın gelip. Hz. Ebu Bekir’in ta karşısında durdu. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’i göremedi
ve dedi ki:
-“Ey Ebu Bekir! Haber aldığıma göre arkadaşın beni hicvediyormuş!” Hz. Ebu Bekir (Radıyallahü Anh):
-“Hayır!” Şu Beyt-i Muazzama’nın Rabbine yemin ederim, seni hicvetmedi” buyurdu. Kadın bunun üzerine:
-“Kuryş iyi bilir ki, ben onların efendilerinin kızıyım” diyerek dönüp gitti.

İsra Suresinin 80. Ayeti hakkında rivayet edildi ki:
Kötülüğünden korkulan bir kişinin yanına girmeden önce okunursa, kötülüğünden korunur.
Bir şehre girildiğinde oradaki kötülüklerden emin olmak, oranın hayırlarına ve bereketlerine ulaşmak ve orada Allah’tan bir dost ve yardımcı bulmak için okunur.

İsra Suresinin 82. ayeti hakkında rivayet edildi ki bir şeyini kaybeden kişi, kaybettiği şeyin yerini öğrenmek isterse veya merak ettiği bir şeyin hakikatini (bu haram şeyler olan karı koca, aile ve bir müminin vb. sırrı, gizli işleri, mahremiyeti vb. değildir) öğrenmek isterse, temiz bir kağıt üzerine yukarıdaki ayeti kerimeyi yazıp da yastığının alştına koyar ve sürekli tekrarlayarak sağ tarafı üzerine yatarsa, rüyasında o şey gösterilir.

İsra Suresinin 105-106. ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
Hasta kişi, elini ağrıyan yerin üzerine koyup şifa olacağına inanarak İsra suresinin 105. ayetini okursa, Allah’ın izniyle ağrıyan yere şifa olur.

Manevi sıkıntısı olan bir kişi, bu hastalığından kurtulmak için on (10) gün oruç tutar, helal olan gıdalarla iftar etmeye çalışır, yatsı namazından sonra İsra suresinin 105-106. ayetlerini bir bardak zemzem suyuna 10 defa okuyup o sudan içer ve yıkanırsa, Allah’ın izniyle hastalığına şifa olur.

İsra Suresinin 110-111. ayetleri hakkında rivayet edildi ki:
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim sabah akşam İsra Suresinin son iki ayetini (110-111) okursa, o gün ve gece kalbi ölmez.” (3)

Kişinin Yatmadan evvel A’raf suresinin 54-56 ayetleri ile İsra suresinin son iki (110-111) ayetleini okuması müstehaptır. Zira bu ayetleri okuyup da uygulayanların elbiselerinin içine, onları, korumakla görevli bir melek girerek kendileri için istiğfar edeceği bildirilmiştir. (4)
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e borçtan (dolayı) şikayet eden bir kimseyeİsra Suresinin 111. ayetini okumasını tevsiye etti.

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bir kişi gelerek:
-Ey Allah’ın Resulü! Benim çok borcum var, bir gün olsun borçtan kurtulamadım, der. Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’de ona şöyle cevap verir:
-“İsra Suresi’nin son ayetini çok oku ve her okuyuşun sonunda üç defa “tevekkeltü ‘alel-hayyillezi la yemutü” söyle! Allah’u Teala seni borçtan kurtarır.”(5)

Abdulmuttalib oğullarından konuşmaya başlayan her çocuğa Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra suresinin 111. ayetini öğretirdi.
Her kim İsra suresinin 111. ayetini okursa, Allah’u Teala yeryüzü ve dağlar kadar ecir sevap yazar.

3 – Ali Müttaki, Kenzü’l-Ummal, 1/574, no.2594
4 – Zebidi, İthaf, 5/161
5 – Ebu Leys Semerkandi, Tefsirul Kur’an, 4/64dua

Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
"Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski