Cezallahü anna seyyidina Muhammeden sallallahü aleyhi...

"Kim bu duayı bir defa okursa 70 bin yazıcı-katip melek 1000 sabah sevabını yazmaktan yorulurlar... " (Mecmau’z-Zevaid, 10/163)

Cezallahü anna seyyidina Muhammeden sallallahü aleyhi ve selleme ma hüve ehlüh.

MANASI BUDUR: “Allah, bizden taraf Hz. Muhammed (a.s.m)’e layık olduğu mükâfatı versin.” veya Allah Teala Muhammed’i bizim adımıza mükafatlandırsın ki o zaten buna ehlildir!” veya “Allahım O’nu layık olduğu şekilde mükâfatlandır.” veya
Allahü Teala,Muhammed(Aleyhisselamı) biz ümmetine olan merhametinden dolayı layık olduğu bir mükafatla en yüksek dereceye erdirsin.Elbette samimi olarak söylenen bu sözün pek çok sevabı vardır.

SEVABI:Hz. Abdullah b. Abbas anlatıyor: Hz. Peygamber (asv) şöyle buyurdu:
“Kim, ‘cezallahu anna muhammeden ma hüve ehlüh’ derse 70 bin melek ona sevap yazarlar.”
Ceza” bizim Türkçedeki gibi değil, “layığını ver” anlamında. Ama o nedir? “Ma Hüve ehlühü; onu ben bilmem, anlayamam, kavrayamam. Ama Sen O’na [neyse değeri] onu ver Allahım” diye bir salavat..
Kısaca anlamı şöyledir: Allahü Teala,Muhammed(Aleyhisselamı) biz ümmetine olan merhametinden dolayı layık olduğu bir mükafatla en yüksek dereceye erdirsin.
Nasıl, birisine “Allah senden razı olsun be kardeşimm. Nasıl beni sıkıntıdan kurtardın” der gibi.. Rasülü HAYAL EDER kişi:Ya Rasulallah, cezallahu anna seyyidina Muhammeden ma Hüve ehlüh..
Diyorsunuz ki: Ey Allahım,ben O’nu kavrayamam,ben O’nu anlayamam. Benim O’nu anlayacak, kavrayacak gücüm yok. Rasulün. Ama O’nu Sen biliyorsun. Çünkü, Senin Rasulün. O’na hak ettiği mevkiyi ver. Cezallahu anna seyyidena Muhammeden ma Hüve ehlüh. Müthiş bir salavat.!
Siz orda diyorsunuz ki,Ey Allahım, benim O’nu anlamam ve kavramam mümkün değil. Ama O’na hak ettiği karşılığı ver, mevkiyi ver
Cenabı Hak’tan yardım dileyerek,”Ya Rabbi,O Yüce Peygamberin Hz.Muhammed’in (a.s) kadrü kıymetini, yüksek değerini biz bilemiyoruz.Sen (c.c.) O’na (a.s) layık olduğu sonsuz bir mükafatla en yüksek derece ve makamlara erdirerek mükafatlandır.”diye dua ve niyazda bulunmuş oluyoruz”
*Biz müslümanların,Peygamberimiz HzMuhammed’in(sav) en yüce makamlara nail olmasını dilememiz, O yüce Peygambere getireceğimiz en güzel salevat olacaktır
Biz aciz ümmetlerinin O yüce Peygamberin layık olduğu bir şekilde O’nu övmesi,ve O’na salevat getirmesi mümkün değildir. Onun için bizler, kendi acizliğimizi anlayıp,Cenab-ı Hak’tan yardım dileyerek; dua ve niyaz ediyoruz.
*İbn-i Abbas’dan rivayetle:”Bu salavatı okuyan kimse yazıcı meleklerden 70 MELEK, 1000 SABAH ve 1000 AKŞAM sevap yazmayı yetiştirmek için zorluk çekerek yorulur ve ancak yazabilir.””demiştir veya “Kim, ‘cezallahu anna muhammeden ma hüve ehlüh’ derse 70 bin kâtibi/meleği sabahta çalıştırmış olur/ona sevap yazarlar.” (Mecmau’z-Zevaid, 10/163).

Bu salâvatm 124.000 salâvat-ı şerife yerinde olduğu mana âleminde Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) tarafından bildirilmiştir.
Zamanın kutbu Mehmed Bekrî Hazretleri buyuruyor ki: “Bir kimse ömründe bu Salavat-ı Şerife’yi bir defa okur da cehenneme dâhil olursa, Huzur-u İlahî’de benim yakamdan tutsun.”
Ahmed Tîcânî Hazretleri yan uyanık bir halde iken bu Sala- vatm faziletini Resulullah {Sallallahü Aleyhi ve Sellem)e sorar. Cevaben: “Bir kimse bu Salât’ı bir defa okursa, zamanın başından Salâvat getirenin okuduğu zamana kadar insan, cin ve meleklerin getirdiği Salâvata denk sevap kazanır. Günahları da bağışlanır” buyurmuşlardır.

NOT:DELAİL-İ HAYRAT”I 70.000 DEFA OKUMAYA DENKTİR, diyende var( ?)

dua

Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
"Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski