İslami Testler - Kendinizi Sınayın - 2

59. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in kurduğu İslam devletini idare eden veya İslam devletinin kurulması için mücadele eden, bütün işlerinde müminlere Emir olan kişiye hak ölçüleri çerçevesinde bağlanıp itaat etmeğe, malı ve canıyla onu desteklemeye Bey’at (Biat) denir?
 Yanlış
Doğru



60. "İmam olabilmenin şartları;1.Açık ve herkes tarafından bilinmesi. 2.Ehliyetli, dirayetli ve tam idareci olması.3.Siyaset ilmini ve sanatını iyi bilmesi. 4.İslam nizamını yürürlükte tutmaya yetenekli olması.5.Adaletli olması. 6- Hür ve erkek olması. 7.Akil baliğ ve müçtehit olması gereklidir. " Hangileri doğrudur?
 1,2,4,6
1,2,4,7
1,3,5,7
Hepsi



61. "Cuma namazını eda edebilme şartları; 1.Şehir veya şehir hükmünde olan yer. 2.Halife veya görevlendirdiği kişinin kıldırması 3.Namazdan önce hutbe okunması. 4-.Cemaatle kılınması. 5.Vakti geçmeden kılınması gerekir." hangileri doğrudur?
 1,2,3,4
1,3,5
Hepsi
Hiçbiri



62. Rasulullah (s.a.v.)’in “küçük şirk” olarak nitelendirdiği günah riya (Gösteriş için ibadet.) dır?
 Doğru
Yanlış



63. Boğulan kimseyi kurtarmakta olan kimse namaz vakti geçiyorsa boğulmakta olan kimseyi kurtarır. Namazı sonra kılar.
 Doğru
Yanlış



64. Arafat ve Müzdelife’de iki namazı birleştirerek kılmaya ne denir?
 Salât-üs Selam
Salâtül Kaza
Cem’us-Salât
Hiçbiri



65. İmam farz namaza cemaatle başladıktan sonra nafile namaz kılmak sabah namazının sünneti müstesna mekruh olur.
 Doğru
Yanlış



66. Şeytan nerede taşlanır?
 Mekan
Mina
Arafat
Vakfe



67. Oruç hicretin 2. yılında. farz kılındı.
 Doğru
Yanlış



68. Aşağıdakilerden hangisi islam fıkhında feri deliller değildir?
 İstihsan,İstishap
Mesalihi Mürsele
Senedi Kavil
Sahibi kavli



69. İnsanların ve evcil hayvanların yiyecek ve içecekleri olan maddeleri ucuz olan yerlerden alıp kıymetinin artması için 40 gün bekletmeye ne ad verilir İhtikâr denir.
 Doğru
Yanlış



70. İslam hukukunda miras taksimini kendisine konu alan ilmin adı nedir?
 Feraiz
Riba
Tecvid
Takdis



71. Peygamber (s.a.v.): “En hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır” buyurmaktadır. Vaktinde kılınmayan namazlar ise mutlaka kaza edilmelidir. 6 vakit namaz üst üste kazaya kalmayan kişiye ne ad verilir?
 Sahih-i Müslime
Sahib-i Tertip
Sadık-i Selim
Sallii Selim



72. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ahirete irtihalinden sonra sekizinci asırdan itibaren bir ilim olarak şekillenmiştir. Ancak peygamberimizin ve sahabenin yaşadığı maneviyatı ve ahlaki olguyu amaç edinmiştir. Nefisleri temizleyip terbiye etmek, ahlakı güzelleştirmek ve dini yaşamak ilmidir. Züht ve takva ile ruhu temizleyen, insanı Allah sevgisinde eriten, nefsi Allah yolunda mal ve can vermeye hazırlayan, Allah’tan başkasıyla kalbi ilişkiyi kesmeyi amaçlayan, toplumların her devirde ihtiyaç duyduğu ilmin adı nedir?
 Tasavvuf
Havas
Lahuti



73. Bir insan müslüman iken daha sonra İslam dininden dönse bu insana hemen tövbe edip tekrar İslam’a dönmesi emredilir. Bu tür İslam’dan dönme olaylarına Hz. Peygamber (s.a.v.) döneminde 3; Hz. Ebu Bekir döneminde 7; Hz. Ömer döneminde ise 1 kere meydana geldiği görülmüştür. İslam hukukuna göre İslam’dan dönme olayına ve dönen şahsa ne ad verilir?
 Olaya İsticrat, dönene Mürtet denir
Olaya İkmal, dönene Mürtet denir
Olaya İstilah, dönene Mürtet denir
Olaya İrtidat, dönene Mürtet denir



74. Kıyamete kadar yasaklanan, nikâh şahitleri bulunmaksızın, bir kadına para verip, belli zaman için beraber yaşamak üzere sözleşmek anlamına gelen muta nikâhı gibi, şahitler huzurunda; ama yüz senede olsa belli bir zaman sonra boşanmayı söyleyerek ve bütün şartlarına uyularak yapılan bir nikâh çeşidi daha vardır ki, bu kesinlikle haramdır. Bu nikâh çeşidi hangisidir?
 Muvakkat
Muhtasar
Munassa
Mukri



75. Kâbe’yi tavaf ederken Hacer-i esvedin karşısından başlamanın hükmü vacipdir.
 Yanlış
Doğru



76. Hac esnasında Safa ile Merve arasında müslüman erkeklerin her gidiş ve gelişte göğüslerini gererek (çalımlı çalımlı) yürümeye ne ad verilir?
 Sahra
Umre
Say
Hervele



77. Hac ve umrenin vaciplerindendir. Mekke-i Mükerreme’nin içinde ve Mescidi Haram dışında bulunan Safa ve Merve denilen basamaklı iki tepe arasında Safa’dan başlayarak Merve’ye ve Merve’den Safa’ya yedi kere gidip gelmektir. Bu gidip gelme olayına ne ad verilir?
 Hervele
Say
Tavaf
Devir



78. Mikat mahalli dışında oturan bir kimsenin Mekke’ye varınca ilk ne yapması gereken kudüm tavafıdır. Doğru
Yanlış



79. Haccı veya umreyi ya da her ikisini de eda etmek için mübah olan bazı şeyleri kendi nefsine geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan sakınmak ve haram denilen Mekke sınırları içine girme haline ne denir?
 İskal
İhram
Tahir



80. Ramazan ayının son günü içinde bir mescitte dünya işlerinden tamamen uzaklaşarak ibadet etmeye ne denir?
 Züht
Uzlet
İtikâf
Çile



81. Cuma namazının kazası vardır?
 Doğru
Yanlış



82. Niyet etmek, elleri toprağa vurarak kolları ve yüzü mesh etmek teyemmümün farzlarıdır. Doğru
Yanlış



83. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ömründe bir defa yaptığı ve İslam’ın beş şartından biri olan ibadetin adı nedir?
 Umre
Say
Hac
Zekat



84. Fıkıh ilminin dört büyük kısımlarından biri olan cezalarla ilgili bölümüne ukubat isim verilir.
 Doğru
Yanlış



85. Haccı veya umreyi ya da her ikisini eda için mübah olan şeylerden bazılarını geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan sakınmak ve haram denen Mekke sınırları içeri girme haline denir. Bu halde iken günah, isyan, kavga gibi şeylerden çekinmek icap eder. Cinsi yakınlaşma terk edilir, avlanılmaz, tıraş olunmaz, yeşil ot dahi kopartılmaz. Bu hale ne ad verilir?
 Hacı
İhram
Tahir
Mahir



86. Mescidi Haram, Kâbe ve etrafını saran mescidin tamamının adıdır. Mescidi Haram yeryüzünde yapılan ilk mescittir. Hacılar burayı ziyaret ve Kâbe’yi tavaf için giderler. Mescidi Haramın bölümlerinden bazıları şunlardır: Zemzem, Safa ve Merve tepeleri, Minberi Şerif, Mültezem, Makamı Cibril, Hatim, Metaf, Şerif yani tavaf yeri, Makamı İbrahim, Kâbe-i Muazzama, bunlardan başka Kâbe’nin hemen önünde belli bir boşluktan sonra yay şeklinde bir duvar vardır. Hacılar tavaf ederken Kâbe ile bu duvar arasından geçmezler. Burada Hz. Hacer ve Hz. İsmail’in mezarlarının bulunduğu rivayet edilmektedir. Bu yerin adı nedir?
 Hicri İbrahim
Hicri Mahmud
Hicri İsmail
Hicri Makam



87. Namazlarda kıyam, rükû ve secde gibi her rüknünü sükûnetle yerine getirmeye ve bu rükünleri yaparken her uzvun yatışıp, hareket halinden beri olmasına tadili erkân denir. Mesela, rükûdan kıyama kalkarken vücut dimdik hale gelmeli ve sükûnet bulmalı. Namazların tadili erkâna göre kılınmasının hükmü İmam-ı Azama göre nedir?
 Vaciptirbr
Farzdır
Sünnettir
Mustehaptır



88. Allah (c.c.)’ın dinini, Rasulullah (s.a.v.)’in getirdiği tüm şeyleri kalp ile kabul edip dil ile tasdik etmeye iman denir.
 Yanlış
Doğru



89. Allah (c.c.)’a, Meleklerine, Kitaplarına, Peygamberlerine, Ahiret gününe, kaza ve kadere, hayır ve şerrin Allah’tan geldiğine, öldükten sonra tekrar dirilmeye iman etmek imanın şartlarındandır.
 Doğru
Yanlış



90. İnsanların biri sağ biri sol omuzlarında olmak üzere iki gözetleyici melek vardır. Bu meleklerden sağ taraftaki melek insanın iyi amel ve davranışlarını, sol taraftaki melek de insanın kötü amel ve davranışlarını tespit edip amel defterine yazmakla görevlidirler. Bu meleklerin isimleri nelerdir?
 Münker Nekir
Malik
Kiramen Kâtibin.
Rıdvan



91. İnsanlar ölüp de mezara konduktan sonra sual melekleri denilen iki melek gelir ve kendilerine Rabbimiz tarafından emr olunan kabir suallerini sorarlar. Bu sualler: Rabbin kim?, Peygamberin kimdir?, Dinin nedir?, Kitabın nedir?, Kıblen neresidir? Şeklindedir. Bu sualleri soran meleklerin isimleri nelerdir?
 Münker Nekir
Kiramen Kâtibin
Malik
Rıdvan



92. Cennetteki meleklerin başkanının ismi nedir?
 Rıdvan
Malik
İsmail
Cennetül Melaku



93. Cehennemdeki görevli meleklerin başkanlarının ismi nedir?
 Malik
İsmail
Cehenemul Melaku
Rıdvan



94. Allah (c.c.)’a çok yakın bulunan, Mukarrebun melekleri de denilen, son derece şerefli olan meleklerin diğer isimleri İlliyyun melekleridir.
 Yanlış
Doğru



95. Peygamberlerin kendilerine has sıfatları;1.Sıdk; Doğru sözlü olmak. 2.Emanet; Güvenilir olmak. 3.Tebliğ; Tebliğ etmek.4.Fetanet; Üstün akıl ve zekâya sahip olmak. 5.İsmet; Günah işlememek." Hangileri doğrudur?
 1,2,4,5
1,3,5
1,4,5
Hepsi



96. "Peygamberimiz (s.a.v.) hesap gününü anlatırken mahşerin düz bir yerinde mahkeme-i kübranın kurulacağını ve hesapların seri olarak sorulacağını anlattı. İnsanların beş şeyden mutlaka sorulacağını, hesaba tutulacaklarını haber vermişti. İşte Peygamber (s.a.v.)’in hesap günü mutlaka sorulacak dediği beş şey budur." Aşağıdakilerden hangisi Bes şeyin dışında kalır?
 Ömrünü nerede tükettiği
Gençliğini nasıl geçirdiği
Malını nereden kazandığı,nereye harcadığını
Ahirete inancından


97. Ahiret günü hesaptan sonra herkesin amel defterini (sevap ve günahını) tartmaya mahsus olan ilahi adalet terazisine ne ad verilir?

Arasat
Mizan
Sırat
Saim

98. Cehennem üzerinde uzanan son derece ince ve keskin olan, müminler için geniş ve rahat olacak, kâfirler ise takılıp kalıp cehenneme düşecekleri, ona inanmak imanın gereği olan köprünün adı nedir?

Sırat
Mizan
İrem
Cahim

99. Her canlı için ezelde tayin edilmiş olan hayat süresi vardır. Süresi dolan canlıların ömrü son bulmuş ve kendisine takdir edilmiş olan geçici dünyadaki hayatı bitmiş olur. Her canlı için tayin edilmiş olan süreye ne denir?

Amel
Vuku
Ecel
Ezel

100. "Kelime-i Şahadet getirmek.,Namaz kılmak.,Oruç tutmak Hacca gitmek. Zekât vermek. " Aşağıdakilerden hangisi en iyi başlık olabilir?

İslam’ın şartları nelerdir?
İman’ın şartları nelerdir?


Anonim" seçeneğiyle isim vermeden yorum yazılabilir.
"Adı/URL" seçeneğiyle sadece isim verilerek de yorum eklenebilir.

Yorum Gönder (0)
Daha yeni Daha eski